Saracia de criza

Peste tot nu se vorbeste decat despre criza si masuri reformtoare. Despre cat de mult va trebui sa mai strangem cureaua, dupa ce este deja strangulata de vreun an. Despre taxe peste taxe, impozite marite sau proaspat inventate, taieri salariele, din ajutoarele de somaj sau pensii. Si aici doare cel mai tare – cand vine vorba de taieri de bani.  Adica…de ce nu reduc din listele lor de cumparaturi de mii de euro si reduc din venituri? SAU, mi s-ar fi parut normal sa taie din venituri, DOAR dupa ce veneau in fata natiunii si ziceau in felul urmator: am taiat cheltuielile inutile administrative ale guvernului, am taiat salariile exorbitante ale guvernantilor, nu ne mai luam noi la guvern masini de cate 100.000 euro bucata, ci de maxim 10.000 euro bucata, nu mai facem licitatii pe naspa cu niste preturi nesimtite, ca sa castige nepotul sau fratele, ci licitatii pe bune ca sa castige cine are cel mai bun raport calitate-pret de pe piata si e indreptatit sa castige,  nu mai mergem pe nepotisme, luam oameni competenti langa noi, etc etc etc. Abia dupa ce ar fi facut toate astea si inca multe astfel de constrangeri ar fi fost indreptatiti sa vina in fata populatiei si sa spuna: singura solutie ca sa mai carpim bugetul asa de rahat este sa mai taiem din venituri. Dar si modalitatea in care o fac mi se pare abuziva (nu ca ar exista ceva ce nu e abuziv in Romania) si injusta – parca am fi in patul lui Procust. Pai cum sa tai unui om care are 1000 lei salariul 25%, adica 250 lei si sa ramana cu 750 (adica dupa ce ca sta pe un salariu de rusine, sta de frica, ca sa nu se trezeasca ca maine nu mai are ce le da copiilor de mancare, sa ii mai scazi si mai mult din salariu ca sa fii sigur ca il omori) si unuia care are 8000 salariul, tot 25%, adica 2000, dar el ramane cu 6000 din care oricum traieste bine in situatia in care ne aflam acum (si se stie ca sunt oameni care castiga 8000 lei lunar si nu stiu sa voarbeasca corect si coerent, sa nu mai vorbim de vreo limba straina sau de cum se deschide un calculator). Si cum sa ia 25%? Este enorm!! Un sfert din salariu, este  pentru multi rata la case, din care vor fi executati silit pentru ca nu vor mai putea sa le plateasca.

Foarte multi dintre voi condamnati (poate ca e prea mult zis “condamnati”, mai degraba, aveti oarecare retineri in tot ceea ce priveste) batranii. Pensionarii. Sunt batrani, sunt invechiti, au lucruri invechite, sunt ingropati de amintiri si mucegai, miros a naftalina si unii mai cauta si in tomberoane pentru haine sau lucruri mai mult sau mai putin functionale, dar pe care nu ar putea niciodata sa le achizitioneze. Dar cati dintr voi v-ati pus, pentru o singura luna, in situatia in care va trebui sa traiti cu 500 de lei 2 persoane? Cati dintre voi v-ati dramuit banii intr-atat incat sa astepti cei 2 bani sau 5 bani rest la o paine pentru ca fara ei nu ati putea sa va luati maine paine? V-ati gandit ca pentru multi bunici cei 50-100 de lei pe care vi-i dau din cand in cand sau poate doar de ziua voastra, care nu va ajung nici de o seara in club, inseamna un sfert din pensie? Inseamna traiul pe o saptamana?

Singura intrebare care imi staruie in mine din ianuarie este: cat mai dureaza? Cat mai dureaza pana cand o sa ne ajunga cutitul dincolo de os si o sa iesim in strada si o sa se lase cu un razboi civil? Cat mai e pana cand pensionarii care traiesc dintr-o pensie de 300 lei, femeile cu copii mici care vor primi  600 lei lunar, functionarii de stat care abia au 700-1000 lei salariul lunar si le taie si din ala, somerii, doctorii, farmacistii, copii carora care le taie din alocatii, profesorii, adica toata populatia, o sa iasa in strada si se va intampla un nou “’89”? Si inca o intrebare: cand am ajuns sa fim atat de dobitoci incat sa ne facem atata rau noua insine? Si de ce?

About the Author

Ea

Blonda pana-n maduva oaselor, care si-a descoperit de curand pasiunea pentru blogging, carti si lucruri tehnice.

7 thoughts on “Saracia de criza

  • […] This post was mentioned on Twitter by warganizm, Andreea Chiriloiu. Andreea Chiriloiu said: Saracia de criza: http://bit.ly/cSTAdd via @addthis […]

  • Author gravatar

   cam greu sa facem ceva pentru ca suntem o natie de fatalai.
   solutia: ne adunam, ii alergam, ii tragem pe roata, le dam foc si apoi ne reorganizam.

  • Author gravatar

   Cât mai durează? simplu… mult şi bine pentru că nu se face primăvară cu o singură floare sau 10, până nu ajunge cuţitul la os la toţi nu se va întâmpla desigur nimic. Din păcate suntem prea îndobitociţi, obişnuiţi să îndurăm, iar asta se va întâmpla mult timp de acum încolo.
   M-ai atins cu bunicii care-ţi dau o dată pe an şi poate nici atunci un 10-50 de lei:((

  • Author gravatar

   Din pacate Romania nu mai are clasa de mijloc si sunt prea multi cei carora nu le poate ajunge cutitul la os ca nu trece de stratul de grasime.

  • Author gravatar

   sunt total e acord cu tine robert!! pana nu scapam de mumiile care ne mananca zilele, nu vom putea trai

  • Author gravatar

   Va dura atat pana cand o natie intreaga ( minim 70 % real ) VA VOTA, iar cei care vor vota o vor face strict pe considerente reale, nu pe galeti goale, nu pe pungi de alimente, nu pe haine de proasta calitate, va dura pana atunci cand cei care vor merge la vot vor intelege ce scrie intr’un un program de guvernare, vor aprecia ca ce rahat se vinde in campanie E ( de la Euri ) doar vorbe goale, DOAR ATUNCI, eu sper sa pot apuca “DOAR ATUNCI “, ma tem ca nu , voi poate, copilul meu sper, dar in plan global NU MAI CRED NIMIC. Eu am trait era Taranisti la putere, i-am votat in contra, si tot in contra mi-a fost mult mai rau decat cu raul de PSD, unii fura de nici nu-i vezi (psd) altii au incercat si nu au reusit ( pnt-cd ) acum au venit astia si ne fura pe fata…. SI NU PUTEM FACE NIMIC, nu vom face nimic, nu se va intampla nimic.
   Sfatul meu incercati pe cat posibil sa va adaptati……..traiului din CONGO, apropo, care ajunge primu sa-mi rezerve si mie un loc la hotelul SAVANA ! multumesc anticipat .
   Iar am vorbit mult !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.