Identitatea mamelor

De vreo 3 ani incoace, nu aud decat cum, dupa ce devii mama, te pierzi, te transformi intr-o entitate greu de recunoscut sau de acceptat de catre cei din jur. Este ca si cum inainte de a fi mama erai fluturasul plin de culoare si de avant, si de iubire pentru viata, iar dupa ce apar copii in peisaj, te transformi in omida pufoasa, tacticoasa si tacuta, care nu vede altceva decat mini-omidutele din jurul sau.

Exista, bineinteles, o transformare, insa ea poate fi (si ar trebui sa fie!) cea normala, fireasca, progresiva, din fluture, in fluture si mai frumos, si mai colorat, mai intelept si mai atent.

Toate mamicile pe care le cunosc au o structura frazala care ma debusoleaza: “inainte de a fi asta micu’ ma duceam la teatru/la film/ma caratam pe munte/citeam, etc, dar acum….”. Si ma gandesc ca daca pe mine, mama cu copil, ma debusoleaza aceasta tristete care se simte in fiecare fraza de acest gen, pe cele fara copii, dar care nutresc dorinte de a avea unul, pe ele le inspaimanta de-a dreptul.

Imi aduc aminte ca primul lucru pe care l-am gandit cand am afla ca sunt insarcinata a fost “ce fac eu cu timpul meu de acum inainte?”, “ce voi face eu cu mine?”, “cand o sa apuc sa mai citesc?”, “cand o sa imi mai fac unghiile?”. Si asta pentru ca toate, dar absolut toate mamicile din jurul meu mi-au spus intotdeauna cat de greu este sa ai grija de cel mic si sa ai grija si de tine in acelasi timp. Iar vorbele le erau intarite de petele de voma de bebelus de pe haine, sau de cearcanele pana-n obraz, pe care le vedeam la fiecare dintre ele.

Inainte de copil citeam. Si acum citesc, la fel de mult. Singura diferenta este ca acum am introdus in paginile citite zilnic si cateva pagini din Scufita Rosie, Alba ca Zapada sau Ursuletul de Plus. Citim amandoua, intinse pe canapea, cu cate ceva de rontait in mana. Citim amandoua si vorbim despre ce abia am citit, despre Pooh care face cine stie ce prostioara si despre cantitatea ingrijoratoare de miere ingerata.

Inainte de copil dormeam mult. Muuuuuult! Si acum dorm. La fel, fara nici o diferenta. Doar gradinita si job-ul sunt cele care ne perturba somul dulce din diminetile din timpul saptamanii. Dar nah!, asa se intampla cand vrei sa iti platesti niste rate – muncesti.

Inainte de copil ma vedeam cu prietenii. Nici aici nu s-a produs vreo schimbare semnificativa. Nu cred ca exista weekend fara sa ne vedem cu oameni dragi noua, fie ca vin ei la noi, sau mergem noi la ei, fie ca ne intalnim in parc, sau la vreo terasa. Iarna e mai greu cu iesitul in aer liber, insa si atunci se gasesc solutii salvatoare. Doar suntem in secolul 21.

vacanta-in-doiInainte de copil petreceam mult timp impreuna cu sotul/iubitul. La acest capitol nu pot sa zic decat ca schimbarea din 2 in 3 este mai mult decat placuta si plina de sentimente pufoase. Dar si daca vreti sa gasiti timp doar pentru voi doi, se poate. Mai intre 2-3 ore de somn al piticului, mai seara, dupa baie si culcare, intr-un fel sau altul, se gaseste timp.

Inainte de copil mergeam la film/teatru/opera/etc. Si acum ce te opreste? Solutii sunt si aici: fie te duci cu fetele si lasi copilul cu domnul sot, fie, daca vreti sa mergeti impreuna, lasati copilul cu cineva de incredere si mergeti. Adevarat, veti merge mai rar ca inainte de a-l avea pe cel mic, insa o piesa buna vazuta o data pe luna, te satisface mai mult decat 5 piese vazute in acelasi interval, din care nu mai tii minte mare lucru. Si mai e si teatrul pentru copiii!

Dragele mele mamici in devenire sau aspirante la capitolul mamicie, as vrea sa am puterea de a va explica pe intelesul fiecareia dintre voi ca a fi mama nu inseamna sa regresezi, nici din punct de vedere social, nici profesional, nici altfel. Din contra, copilul aduce cu el un plus de valoare vietii tale. Vei excela in inca un domeniu – cel al parenthood-ului. Sigur ca nu este chiar usor, dar nimic nu e usor la inceput.

Insa gandeste-te cum te vei simti cand te vei gandi la tine si iti vei da seama ca nu esti doar o boema/femeie de cariera/sotie, etc, ci SI mama! Si ca te descurci de minune!

Surse imagini: 1 si 2

About the Author

Ea

Blonda pana-n maduva oaselor, care si-a descoperit de curand pasiunea pentru blogging, carti si lucruri tehnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.